S*SIRIUS Russian Blue

Mina råd till dig som funderar på att skaffa en Russian Blue

Har du inte haft katt eller raskatt tidigare föreslår jag att du först av allt köper och läser igenom SVERAKs utmärkta broschyr ”Att ha Katt”. Den kostar bara 98 kronor och här kan du läsa mycket om vad du bör tänka på innan du skaffar katt, om vad katten behöver äta, olika raser, hälsovård, försäkring, utställning, uppfödning och mycket mer:
https://www.yourvismawebsite.com/sveriges-kattklubbars-riksforbund/att-ha-katt

Ha inte för bråttom. Studera rasen genom att besöka kattutställningar, titta på många olika hemsidor, läs på och tänk igenom vad som är viktigt för dig. Kanske vet du redan att det finns lite olika utseenden beroende på var katterna har sin härstamning, exempelvis skiljer sig de engelska, amerikanska och gamla skandinaviska ryssarna åt en del i utseende även om de flesta europeiska Russian Blue nu är en blandning av de olika linjerna. Vilka är då ”bäst”, ja det beror förstås på vem man frågar för alla har vi ju våra favoriter, huvudsaken är att du själv blir nöjd med ditt val. Har du ett starkt intresse för kattutställningar kan det dock vara bra att sätta sig in lite extra i den biten innan du köper din ryss, förslagsvis genom att kontakta någon eller några uppfödare som även är aktiva utställare, och som har väldokumenterade utställningsframgångar under den senaste tiden.

Kataraktkoll är viktigt oavsett vem du slutligen köper din Russian Blue av, rasen är i grunden frisk och sund men grå starr/katarakt förekommer. Det är vanligtvis ingen åkomma man som ägare kan se eller katten lider av eftersom de klarar sig fint med nedsatt syn, speciellt innekatter. Sjukdomen har upptäckts inom alla linjer så det finns ingen uppfödare som kan säga att de inte behöver ögonundersöka sina avelskatter eller kattungar. Möjligheten att få sina katter ögonundersökta finns över hela landet och kattungar kan undersökas från 8 - 10 veckors ålder. Detta bör göras av uppfödaren innan leverans så både köpare och uppfödare känner till aktuell ögonstatus hos kattungen innan den flyttar till sin nya ägare, eftersom kattungar med katarakt bör säljas till något lägre pris även om sjukdomen vanligtvis inte märks alls och katterna lever fullgoda och normala liv. Alla uppfödare av Russian Blue inom SVERAK och FIFe ska ögonspegla sina katter vilket klart och tydligt framgår av FIFes regler för Uppfödning och Stambokföring, sidan 24, Bilaga II – Hälsoundersökningar, Ögonundersökning (PRA, katarakt/grå starr etc). Där finns flera ”rasförkortningar” eller EMS-koder nämnda som omfattas av denna kontroll, Russian Blue har EMS-koden RUS:
https://www.sverak.se/wp-content/uploads/2019/03/uppfodning_stambokforing.pdf

Du som har funderingar på framtida avel, ta kontakt med olika uppfödare, ha diskussioner, skaffa dig god kännedom och information om rasen, försök hitta en kunnig mentor som du känner förtroende för och kan utbyta tankar och idéer med. Välj sedan avelskatter med stor omsorg från de linjer och med det utseende du föredrar, och om möjligt honkatter helt utan avelsrestriktioner. För att få det du vill ha kan det krävas en del arbete och även väntan men det brukar det vara värt. En riktigt fin katt till avel efter utställningsmeriterade och populära linjer kan också kosta betydligt mer än en genomsnittlig ryss.

Slutligen vill jag säga, undvik att köpa din katt från en uppfödare som talar nedlåtande om någon annan, kloka och respekterade uppfödare behöver inte förtala andra utan deras kattungar säljer sig själva via god kvalité och gott renommé.

Lycka till med ditt ryssköp!

Christina Linder
S*SIRIUS Russian Blue