S*SIRIUS Russian Blue

Wynterwynd StarryKnight of S*Sirius

CFA Regional Winner 2016/2017

Ända sedan 80-talet då jag skaffade mina första ryssar har jag tyckt mycket om utseendet och det fina temperamentet hos de amerikanska Russian Blue katterna. På den tiden var det extremt kostsamt att importera katter från USA, dels förstås själva resan men sedan var det lång karantän här i Sverige efter hemkomsten. Endast tre ryssar importerades från USA, den första var hanen Happy Day's Kosack som importerades på 70-talet av Eiwor Andersson "San-T-Ree". Två på 80-talet av uppfödarna Else-Marie Qvarnström "Guldvingens" och Marianne Nyman "Rådsbackens", katterna var hanen Starcameon Centaurus och honan Blue Pride's Half A Tick. Till min allra första kull 1987 valde jag en hane med så mycket amerikanskt i som var möjligt då, han hade dessa båda importer i sin stamtavla.

Sedan dess har jag drömt om att en dag resa till USA och få med mig en riktigt fin katt hem att använda i mitt avelsarbete och nu blev det äntligen av. Det var lite "nu eller aldrig" eftersom man inte blir yngre och det underlättar även mycket att ha en egen hankatt till sina honor.

Jag hade en klar uppfattning om vad jag ville ha och behövde, kontakten med den mycket erfarna och respekterade uppfödaren Annette Wilson "Wynterwynd" var etablerad sedan tidigare. Det var stor tur att jag inte behövde vänta mer än något år på Starry, den parning jag helst önskat blev av och det föddes en fin hane. Min USA-resa sammanföll också med en annan riktig höjdpunkt, att få ställa ut min nya katt på den stora utställningen CFA International Show och där få träffa flera närmast ikoniska ryssuppfödare, förutom Annette bland andra Diana Doernberg "Velva", Donna Fuller "Tsar Blu", Tim & Barb Shreck "Tylona" och Teresa Keiger "Platina Luna". Det gick mycket bra för Starry på utställningen, och hela resan med all gästfrihet och möten med andra uppfödare från olika världsdelar var en fantastisk upplevelse.

Starry har funnit sig väl tillrätta här och är en frisk fläkt full av bus, han är enormt gosig och mattes lilla mysgubbe. Under senare delen av 2017 väcktes också hans intresse för fyrbenta damer och i början av 2018 blev han far till tre söta honor med Lillpiver, och tre fina hanar med PV.